Három világcsúcs hármasugrásban

Egy logó, ahol az atlétika pálya vikinghajóvá válik
2022. Április 02. 06:13
Az ötödik világbajnokságnak Göteborg adott otthont...

Az ötödik világbajnokságra 1995 augusztus 5. és 13. között került sor Svédország második legnagyobb városában, Göteborgban. Az Ullevi stadionban 191 ország 1804 atlétája vett részt a versenyeken.

A versenyprogramban a női 3000 métert felváltotta az 5000 méter. Ezen a vb-n is nagyon magas volt a színvonal, három új világcsúcs született: női és férfi hármasugrásban, és női 400 méteres gátfutásban. Talán a legemlékezetesebb pillanatok Jonathan Edwards 18 méter feletti ugrásai voltak. A második sorozatban elért 18 méter 29 centiméter, még ma is fennálló világcsúcs.

Jonathan Edwards két szenzációs világcsúcsa

Inessa Kravets világcsúccsal marad életben

Batten és Buford fantasztikus futása

Az érem táblázat jelentősen billent az USA felé, 12 aranyérmet szereztek, míg a rangsorban következő fehéroroszok kettőt. Mi magyarok két bronzéremmel tértünk haza Göteborgból: Gécsek Tibor kalapácsvetésben, Ináncsi Rita pedig hétpróbában lett harmadik. Ez utóbbi volt hazánk első női világbajnoki dobogós helyezése. Kiváló atlétanőnk az első nap után még az ötödik helyen állt, de 653 centis távolugrásának köszönhetően is sikerült megszereznie a bronzérmet Eunice Barber előtt, aki ekkor még Sierra Leone színeiben indult. Horváth Attila 16 centivel maradt le a dobogóról diszkoszvetésben, Kiss Balázs pedig negyedik lett kalapácsvetésben. Érdekesség, hogy kalapácsvetésében a dobogósok ugyanazon személyek voltak, ugyanabban a sorrendben, mint két évvel korábban.   

Michael Johnson lett a világbajnokság sztárja három aranyéremmel, s mivel 200-on, 400-on és hosszú váltóban is volt már korábban egy-egy elsősége, immár hatszoros viágbajnok lett. Szergej Bubka megnyerte az ötödik világbajnokságot is sorozatban, a vb-k történetében eddig esélyt sem hagyott ellenfeleinek. Nouredinne Morceli, Moses Kiptanui, Lars Riedel, és Dan O’Brien sorozatban harmadik világbajnoki címüket szerezték meg. Még közülük is kiemelkedik az utóbbi versenyző, hiszen az amerikai tízpróbában triplázott. Ezen a világbajnokságon kezdte meg sorozatát dán színekben Wilson Kipketer, 110 gáton Allen Johnson. Női magasugrásban Stefka Kosztadinova 1987 után nyert ismét világbajnoki címet. Nagy kedvencem, Patrik Sjöberg, szülővárosában, hazai közönség előtt egy hatodik helyezéssel fejezte be pályafutását. Három olimpiai érem mellett a szabadtéri vb-ken egy aranyéremre "futotta".

Patrik Sjöberg 232 cm - o

Ezen a világbajnokságon nem volt dopping-eset.

 

huszhuszonharom.hu Copyright © 2024 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ